Anne Mette Beckmann

Billede 2 (2)

MILLIONÆR PÅ BISTAND – THE GOOD LIFE

Anne Mette Beckmanns forældre var begge børn af danske udvandrere, der drev forretning i Portugal. Og de var hver især arvinger til store formuer, som den lille familie levede godt og grundigt af i 40 år. Anne Mette blev en del af den forkælede tilværelse, og der blev aldrig stillet krav om andet.

I Anne Mettes barndom var der diktatur i Portugal, og det hed sig, at ti familier ejede hele landet. Og familien Beckmann hang jo ud i det miljø, hvor det var helt normalt at have mange penge og ikke at arbejde. De var overklassen og lod sig varte op i palælignende boliger. Det gik fint for Anne Mette i ca. 40 år.

Da Anne Mette var 18 år, flyttede familien til Paris og boede der i 8 år. I 1974 bliver den portugisiske diktator væltet, og da kommunisterne kommer til magten, nationaliserer de blandt andet en cementfabrik, som familien ejer en stor aktiepost i. Samtidig med at aktierne røg, faldt renterne, og de begyndte at sælge ud af deres ejendomme.

I begyndelsen af 1980’erne flyttede familien til Nice, hvor de blev i 18 år. Eller indtil de heller ikke havde råd til dét længere. Og for 14 år siden flyttede de så tilbage til Portugal.

Det er efterhånden et år siden, at Anne Mettes mor døde og Anne Mette er nu alene tilbage i henholdsvis Danmark og Portugal.

Familien Beckmann har siddet oven på en kæmpe bunke penge, men aldrig aktivt taget stilling til, om formuen kunne holde resten af livet; de har levet i det, de selv kalder ’det går nok-døsen’. Anne Mettes generation har ikke selv skabt den økonomiske sikkerhed, de har fået. De er vokset op i et velfærdssamfund og tager for givet, at det er der. Men hvis man ikke handler og ser fremad, så kan man altså ikke regne med, at det bliver ved med at være så privilegeret.

Anne Mette Beckmann sidder i en meget trist situation, men hun har også haft et dejligt liv. Hun vil i sit foredrag fortælle om begge dele. Anne Mette har en åbenhed i sin personlighed, som ellers er svær at finde i overklassen. Det kan være svært for dem, der har haft penge. For i deres selvforståelse og i deres hoveder er de jo stadig overklassen.

Anne Mette Beckmann har en overlevelseskraft, der er imponerende, ikke mindst når man tager i betragtning den enorme omvæltning i hendes levevilkår, som hun har været udsat for. Sammenlign hende med et land som Danmark, der var ret forkælet med overflod indtil finanskrisen kom. Nu er verden ikke længere, som den var, men forskellen for langt de fleste af os er langtfra så drastisk, som den er for Anne Mette Beckmann.

I et talkshow fortæller Anne Mette åbenhjertigt og levende om sin familie, sorgløse barndom og ungdom med jetsettet og de kongelige i Portugal, Paris og Nice. Hun fortæller om det chokerende fald fra tinderne – om at leve af ingenting – om at vende hver en mønt – og om sin situation i dag. Hun kommer ind på, og bagom, filmen ”The Good Life” – samt dokumentarprogrammet på TV2 “Millionær på bistand” og om mediernes efterfølgende afdækning af hendes liv.

Her i februar og marts 2018 kører der en ny serie med Anne Mette på TV2 – “Millonær i praktik”

 

E-ntertainment.dk / 10. september 2017 / Foredragsholder, Nyhedsindslag