Jesper Theilgaard

Jesper Theilgaard - meteorolog og foredragsholder - E-ntertainment.dk

 

Jesper Theilgaard – meteorolog og foredragsholder

Jesper Theilgaard arbejdede først i Københavns Lufthavn, men i 1990 kom han til DMI og sideløbende hermed tilknyttet DR og TV-avisen. I 2002 blev han fastansat i DR og er i dag vejrredaktør med ansvar for det faglige indhold i DR’s vejrservice. Undervejs har Jesper Theilgaard skrevet over 30 bøger – store som små – om vejret i forskellige afskygninger. I 2007 modtog han Gyldendals faglitterære pris på kr. 100.000 for værket ”Det danske vejr”. I 2011 blev han årets blæksprutte med baggrund i de store oversvømmelser, Danmark og især København blev ramt af det år.

Jesper Theilgaard deltager i internationale konferencer om klimaproblemet, hvor hans interesse er formidlingen af viden om den globale opvarmning.  Hvilket han ofte gør brug af i sine mange foredrag om problemet. Netop foredragsvirksomheden er efterhånden blevet omfattende. Han mestrer både den mere hyggelige form med kulturen og musikken som omdrejningspunkt, og det mere hardcore videnmæssige foredrag om klima og vejr.

 

Foredrag af Jesper Theilgaard:

Foredrag 1: 25 år på DR – både tv og radio

September måned 1990 tonede Jesper Theilgaard første gang frem på skærmen i danskernes stuer. Det er 25 år siden og han er still going strong. ”Men det har været 25 fantastiske år med mange sjove oplevelser”, siger han selv og der er ganske givet meget at fortælle om. Det gælder de meget direkte og personlige oplevelser. Men det gælder også svaret på, hvordan han har kunnet holde sig på toppen i så mange år.

Jesper Theilgaard vil løfte sløret for den tilgang har til alle tider har haft til jobbet. Heri ligger måske hemmeligheden for, hvordan man undgår at miste gnisten. Der ligger også en historie om den tekniske udvikling – både i forhold til selve vejrudsigten og til udviklingen af hele tv-mediet. Foredraget kan sammensættes efter de ønsker arrangøren måtte have.

Foredrag 2: COP21 – kan vi bruge resultatet til noget?

I december fik FN forhandlet en global klimaaftale på plads. Det er velkendt, at selve aftalen ikke er fyldestgørende nok til at redde klimaet, men hvad indeholder aftalen, og er det muligt at forbedre den, så resultatet bliver bedre? Jesper Theilgaard var i Paris alle 14 dage under konferencen og fulgte forhandlingerne tæt.

Foredrag 3: Den globale opvarmning – Konsekvenser og muligheder

Det må efterhånden være gået op for alle, at vejret – og klimaet – er under forandring. Sommerregnen er i disse år voldsommere end vi før har set. Vi har naturligvis haft våde somre før – og også med lige så mange mm, men måden regnen er faldet på har ændret sig. Værst var skybruddet i København den 2. juli 2011, men antallet af skybrud har vi ikke tidligere set i samme omfang, og I dag er det blevet en helt almindelig vejrtype. Billedet af en øget intensitet i vejret ses rigtig mange andre steder i verden – både kraftigere nedbør og mere ekstrem tørke. Konsekvenserne af forandringerne er enorme for det går ud over landbruget, vandforsyningen, bygninger, oceanernes liv osv.

Derfor er de økonomiske omkostninger gigantiske. Men hvad er baggrunden og hvad gør vi? For sammen med de mange risici opstår også mange muligheder. Det vil Jesper Theilgaard meget gerne diskutere både i firmaer, på skoler og i foreninger! Derudover følger Jesper Theilgaard klimaforhandlingerne tæt og har desuden bl.a. rejst rundt i Laos sammen med H.K.H. Prins Joachim, der i sin egenskab af protektor for CARE så på klimaprogrammer i det fattige land.

Foredrag 4: Vejret i kulturen og kunsten

“Vejret i kunsten” er den seneste bog af Jesper Theilgaard – her sættes de berømte guldaldermalere under lup. For var det nu korrekt, det de malede set ud fra en streng faglig meteorologisk synsvinkel. Eller var det mere kunstnerisk frihed? Forstod Eckersberg for eksempel at regnbuen her bestemte farverækkefølger og havde skagensmalerne smurt lidt for tykt på, når det gælder uvejr? Kan man i øvrigt ud fra et maleri bestemme vejrtype og vindretning?

Disse spørgsmål blandt mange andre kommer Jesper Theilgaard ind på i sit anderledes kunstforedrag. Sideløbende kombineres malerierne med gamle mundheld og digte, som for de flestes vedkommende er kendt fra højskolesangbogen. For også her er vejret ofte omdrejningspunkt og i reglen på den gode måde! Selv om digtene i denne sammenhæng helst skal læses kan aftenen sagtens festliggøres med fællessang.

Foredrag/koncert 5: Vejret og musikken

Jesper Theilgaard har i flere år samarbejdet med forskellige kor (Lille Muko, Tritonus og Kastrup Kammerkor) samt instrumental ensembler ved en række vejrkoncerter. Her sættes musikken, digtene og digterne ind i en meteorologisk sammenhæng – i relation til den tid musikken og digtene blev skrevet. Men også om digterne nu også havde forstand på vejret! Aftenen kan også kombineres med malerne, som beskrevet i “Foredrag 2” Koncerten krydres med en række anekdoter fra Jesper Theilgaards professionelle liv som meteorolog.

Se også andre foredragsholdere

Kontakt os meget gerne for yderligere oplysninger og eventuel booking.

 

E-ntertainment.dk / 6. september 2019 / Foredragsholder, Nyheder, Nyhedsindslag
Tags: , , , , ,